k82 storage ambient 09 ak2020 korr pro b arcit18 - namještaj Podgorica, Crna Gora

Modularni zidovi i podovi

Modularno u arhitekturi asocira na kreativno, inovativno, lakše uklopivo. Podignuti podovi i modularni stakleni ili ispunjeni pregradni zidovi su i dizajnerski i funkcionalno sjajno riješeni kako bi zadovoljili i najzahtjevnije korisnike.

 

Kada su u pitanju prostori visoke fkreventnosti kao što su kanlcearijski prostori, banke, hoteli, tržni centri, biblioteke, računarski centri, ovakvi elemnti poda i zida su od velikog značaja. Pregradni zidovi ove vrste obezbjeđuju moderan prostor i sveden enterijer. Mogu se kombinovati razni moduli, sa manje ili više metala, potpuno stakleni, sa ispunom ili kombinacijom ispune i staklenih elemenata. U sklopu ovakvog zida mogu se formirati i ormari za arhivu a da se pritom ne naruši sklad i lakoća kojom pregrada odiše. Prostorije različite namjene imaju i različitu potrebu za zvučnom izolacijom tako da se u sklopu jednog dizajenrskog rješenja mogu projektovati vizuelno isti sistemi a sa svim ispunjenim zahtjevima kada je u pitanju zvuk. U konstruktivnom smislu značajan podatak je da su ove pregrade mnogo manje mase od gipsanih ili zidanih pregradnih zidova tako da su praktično zanemarive u statičkom proračunu. Razvijanjem načina poslovanja često dolazimo u situaciju da nam je potrebna reorganizacija prostorija što je i glavna odlika modularnih zidova. Oni su montažno-demontažni i mogu se ponovo montirati na drugim pozicijama. Brza i suva montaža su takođe bitne karakteristike ovih elmenata. Zajedno sa lakim načinom održavanja ovaj sistem je isplativ već poslije nekoliko godina.

 

Odgovor na izazvov sa sve većim brojem operativnih radnih mjesta u velikim sistemima jesu podignuti podovi. Elektrotehnničke, vodovodne i instalacije za hlađenje i grijanje su isprepletani sitemi koji zahtijevaju prostor kome je lako prići, što podignuti podovi omogućavaju jer su konstruisani od modula i svaki od njih je moguće pomjeriti da bi se pristupilo problematičnoj zoni. Potkonstrukcija se sastoji od roštilja štelujućih nogica i gredica na koje se slažu paneli. Visina prostora za instalacije i nosivost samog poda zavisi od opreme koju pod treba da nosi kao i od gabaritnosti instalacija koje treba položiti. Paneli su od različitih materijala a to ne zavisi samo od nosivosti već i od toga da li pod treba da bude provodan ili ne.

nesite izdignuti podovi - namještaj Podgorica, Crna Gora

Što se tiče završne obrade, postoje paneli sa već formiranom završnom obradom u različitim dekorima a može se montirati i „sirov“ pa se naknadno ugraditi završni sloj koji može biti staklo, parket, vinil ili itison.du.